Zadzwoń lub napisz
+48 602 370 506 +48 510 222 266 +48 500 221 797 info@zwrotpodatkow.pl
lub
skorzystaj z formularzaZielona Wyspa w Polsce – czy to możliwe? Irlandzki przetwórca mięsa planuje rozkręcić swój biznes właśnie w naszej ojczyźnie. Czy firma ma potencjał, a Polakom będzie opłacać się to porozumienie?
Irlandzka firma ABP Food, jaka od 2011 roku ma zakład mięsny w Wielkopolsce, w Pniewie oraz niedawno przejęła koncern produkcyjny w Kłosowicach, który należał do włoskiej grupy Ferrarini zamierza rozkręcić w Polsce biznes wołowy. Jest to druga inwestycja w Polsce, gdzie irlandzka firma planuje zatrudnić ponad 250 osób.
Aktualnie irlandzki koncern planuje zwiększać moce produkcyjne w Polsce aż do poziomu uboju ponad stu tysięcy zwierząt rocznie. Nowy zakład w Kłosowicach ma według planu rozpocząć produkcję w lutym 2014 roku. Ponadto grupa ABP Food zadeklarowała burmistrzowi gminy Sieraków, na terenie której znajdują się Kłosowice, że surowiec będą kupować na miejscu.
“Po Irlandii, Polska jest drugim największym eksporterem wołowiny na rynek europejski” – przyznaje Paul Finnerty, prezes Grupy ABP Food. To właśnie sprawia, że tak ważny producent rozkręca biznes właśnie w naszym kraju. Ekspansja do Polski pozwala Irlandczykom umocnić pozycję czołowego dostawcy wysokiej jakości produktów z czerwonego mięsa do swoich klientów w całej Europie. Mimo, że w naszej ojczyźnie spożycie wołowiny spada z każdym kolejnym rokiem, to rynek Grupy ABP Food nadal przyciąga kolejnych, zagranicznych graczy. Wykorzystując wiedzę zdobytą na rodzimym, irlandzkim rynku chce rozwijać biznes eksportowy wołowiny w Polsce o istotnej, międzynarodowej skali. Kto wie, być może kolejne akwizycje polskich fabryk staną się ich udziałem w najbliższym czasie. To spora szansa na zatrudnienie Polaków w strukturach prężnej, europejskiej grupy. Jest to również duże wsparcie dla rodzimego przemysłu mięsnego, gdyż irlandzki koncern produkcyjny w Kłosowicach i w Pniewie grupy ABP Food ma duże szanse na opanowanie polskiego sektora mięsnego.